top of page

Cariës

Cariës, ofwel tandbederf, is nog altijd het meest voorkomende mondprobleem in de wereld. In de loop van de dag ontstaat bij iedereen een laag plak op de tanden. Deze bestaat o.a. uit bacteriën, stoffen uit onze voeding en speekseleiwitten. De bacteriën in de tandplak zorgen voor zuurvorming van de suikers en koolhydraten. Dit zuur haalt het mineraal uit ons glazuur waardoor gaatjes ontstaan. Als dit proces zich doorzet wordt ook het dieper gelegen tandbeen (dentine) en uiteindelijk zelfs de tandzenuw aangetast. Dan krijg je vaak pijn bij koud en warm eten. Uiteindelijk kan een zenuwontsteking ontstaan.

Een groefje of pitje in de tanden of kiezen kunnen signalen zijn van een beginnende of vergevorderde cariës. Datzelfde geldt ook voor donkere verkleuringen of witachtige vlekken op de tanden. Pas bij vergevorderde cariës in het tandbeen ontstaan pijnklachten.

De behandeling van cariës begint bij de preventie. Het geven van poetsinstructie, fluoridebehandeling en dieetwijziging behoren tot preventie. E.S. Mondzorg kan u vertellen wat u moet doen of laten voor het voorkomen van gaatjes. 

fases-van-tandbederf.jpg
bottom of page