top of page

Lichamelijke conditie

Diabetes

Het verzorgen van de mond vraagt extra aandacht wanneer u een diabetes (suikerziekte) patiënt bent. Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij er sprake is van een onregelmatige bloedsuikerspiegel.

Diabetes brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee.


Patiënten met diabetes zijn gevoeliger voor ontstekingen in de mond en geneest tandvleesontsteking minder goed. Dit komt met name doordat de bloedsuikerspiegel te hoog is. Het lichaam vermindert de suikers via de urine buis. Hierdoor heeft men een droge mond en door een tekort aan speeksel is het gebit minder goed beschermd tegen ontstekingen en gaatjes.

De mondproblemen kunnen worden tegengegaan door de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Tevens is het van belang om uw mond goed te verzorgen middels flosdraad en tandenstokers, uw gebit 2 keer per dag te poetsen met een elektrische tandenborstel. Hiernaast is het ook van belang om periodiek extra aandacht aan uw mond te besteden door 1 keer in de 3 maanden een mondhygiënist te bezoeken.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de vrouw extra gevoelig voor gaatjes (cariës) en ontstekingen. Naast het overgeven wat slecht is voor het gebit is een veranderende hormoonspiegel een van de grootste oorzaken. Door de hormonen reageert het lichaam extra gevoelig op tandplak. Dit gaat gepaard met bloedend tandvlees tijdens het tanden poetsen en kan zorgen voor ontstekingen.

Tevens veranderd het eetpatroon voortdurend tijdens de zwangerschap. Door deze verandering kan ook tandbederf ontstaan en zorgen voor gaatjes in de mond.

 

Vertel de tandarts of de mondhygiënist altijd dat u zwanger bent. Dan wordt er rekening gehouden met de behandelingen die uitgevoerd worden.

Stress

Stress staat er algemeen om bekend dat het kan zorgen voor vele gezondheidsproblemen, waaronder de gezondheid van uw mond. Het kan bijdragen aan een slechte adem, tandvleesaandoeningen en mondzweren.

 

Bij chronisch stress vraagt het lichaam steeds om meer energie wat ten koste gaat van het spijsverteringsstelsel. Hierdoor wordt speeksel in de mond vermindert en krijgt men een droge mond. Door de droogheid van de mond plakken bacteriën sneller en ontstaat hierdoor een slechte adem.

 

Wanneer het lichaam om meer energie vraagt en onder druk staat, maakt het lichaam de hormoon cortisol aan. Cortisol kan ontstekingen in de mond opwekken en tandvleesaandoeningen vergroten.

Chronisch stress onderdrukt tevens het immuunsysteem waardoor het lichaam vatbaarder is voor ziektes en infecties.

Roken

Het is algemeen bekend dat stoppen met roken kan zorgen voor een betere mondgezondheid. Rokers hebben vaker last van tandplak en tandsteen waardoor tandvleesontstekingen kunnen ontstaan.

De nicotine (teer) in het tabak vernauwt de bloedvaten, ook van het tandvlees. Door de vernauwing is de doorbloeding van het tandvlees minder goed en neemt het afweer tegen bacteriën hierdoor sneller af waardoor men extra gevoeliger wordt voor ontstekingen en mondzweren.

Hierbij speelt ook een grote rol dat tandvleesontstekingen bij rokers moeilijker te ontdekken zijn dan bij niet rokers vanwege de vernauwde bloedvaten.

Hierdoor gaat een roker minder snel naar de tandarts of mondhygiënist. Echter kan hierdoor de ontsteking zich sneller uitbreiden en zelfs het kaakbot aantasten. Rokers hebben dus meer kans tanden of kiezen te verliezen dan niet rokers.

Wat-is-Parodontitis-uitleg-door-tandarts
bottom of page